Saft Opel

Total si Opel vor fabrica impreuna baterii pentru vehicule electrice

Saft Opel

Sunt tot mai dese semnele care arată că producătorii auto iau în serios segmentul de vehicule electrice. M-am bucurat enorm când am scris despre faptul că Rombat a inaugurat fabrica de baterii pentru mașini electrice de lângă București. Acum vin cu o știre asemănătoare, cu alte nume legate de industria auto, chiar dacă nu de pe meleagurile noastre.

Compania Saft, parte a grupului francez din industria petrolieră Total și Opel (producător ce face acum parte din Groupe PSA), au pus bazele unui acord ce are ca scop final producerea de acumulatori pentru vehiculele electrice. Joint venture-ul poartă numele Automotive Cell Company (ACC) și își propune să demareze producția de acumulatori în 2023.

În acest scop, va fi construită o unitate de producție și una de cercetare-dezvoltare (cu accente mai ales pe cea din urmă), în Franța, lângă Nersac. Această primă fabrică, care se va bucura de un buget de investiții de 200 de milioane de euro, reprezintă un proiect pilot. Pasul al doilea este, dacă lucrurile merg bine, replicarea aceste unități (cu investiția de rigoare) în Germania.

Planurile acestei alianțe merg chiar mai departe, până în 2030. ACC își propune să aibă o capacitate de producție de un milion de unități, cu o capacitate totală de 48 GWh. Finanțarea totală pentru proiectele aceste alianțe pe următorii zece ani este de aproximativ 5 miliarde de euro. Din aceștia, cam 1,3 miliarde de euro vor proveni dintr-o finanțare din partea Comisiei Europene, ca parte a programului Important Projects of Common European Interest (IPCEI).

via Saft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *