electrice

Ponderea de vehicule electrice la nivel global s-a dublat în 2021

electrice

Am tot văzut analize legate de procentul de vehicule cu motorizare electrică raportat la totalul vânzărilor, care chiar arătau bine. Dar studiile erau făcute pentru piața de vehicule electrice din Europa. Acum ne uităm puțin la un context mai larg. Și anume la nivel global. Acolo unde, așa cum era de așteptat poate, cifrele nu mai sunt la fel de spectaculoase.

Cu toate acestea, procentul de vehicule electrice  din total, vândute în 2021, a fost dublu față de anul anterior. Adică a ajuns la 8,57%, în comparație cu 4,11% cât a fost la finalul lui 2020. Cifrele au fost publicate de International Energy Agency.

În mod oarecum surprinzător, locomotivele au fost Europa și China. Statele Unite sunt de-abia pe locul al treilea, deși mă așteptam să se poziționeze mai în față.

Aceeași agenție estimează că în prezent, la nivel global, sunt în funcțiune aproximativ 16 milioane de vehicule electrice. Dintre acestea, undeva la 90% se găsesc în Europa, China sau Statele Unite.

Spre exemplu, în Norvegia, țara campioană la adopția de vehicule electrice, din totalul vehiculelor vândute în 2021, un procent de 72% au fost vehicule electrice. Suedia, cu 45% și Olanda cu 30% completează podiumul. Media pentru Europa este de 16%. China are o cotă de piață de 14% vehicule electrice din totalul celor vândute în 2021. Pentru Statele Unite, acest procent este de doar 4,5 %, mult sub așteptările mele.

Însă partea bună este că avem o accelerare a creșterii adopției de vehicule electrice, în majoritatea zonelor. Iar acest lucru nu poate fi decât îmbucurător.

via IEA  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *