Gigafactory

Tesla a inaugurat Gigafactory-ul din Berlin

Gigafactory

Elon Musk a inaugurat în pași de dans, la propriu, noua fabrică Gigafactory din Germania, de lângă Berlin. O unitate de producție care ar trebui să deservească cererea din Europa și să facă mult mai ușoară partea de logistică pentru Tesla Motors. Care, pentru cumpărătorii de pe continentul nostru aducea vehiculele produse în China.

Este aici și un mare câștig la nivel de percepție. Pentru consumatorul european (și nu numai), un produs fabricat în Germania este cu mult peste unul similar, dar fabricat în China. Poate că percepția nu este corectă, sunt convins că standardele Tesla sunt aceleași indiferent de unitatea de producție, însă clar vor beneficia de acest argument de precepție.

Unitatea de producție, care va purta numele Gigafactory Berlin-Brandenburg, a costat 5,5 miliarde de dolari. Va produce aproximativ 54.000 de unități în 2022 și circa 280.000 unități în 2023. În 2024 va atinge capacitatea maximă și va putea produce nu mai puțin de 500.000 de unități pe an. Dacă în prezent are circa 3.000 de angajați, fabrica va avea, la capcitatea maximă de producție, nu mai puțin de 12.000 de angajați.

În Europa, Volkswagen este principalul rival Tesla pe piața de vehicule electrice (cu o cotă de piață de 25% în 2021, față de cei 13% ai celor de la Tesla Motors). Însă deschiderea acestei fabrici, chiar în Germania, ar putea relansa competiția dintre cei doi producători auto.

Așa cum spuneam, Elon Musk a inaugurat Gigafactory Berlin în pași de dans.

Și dacă tot a fost prezent, a predat cheile primilor 30 de clienți ai fabricii, care și-au ridicat mașinile Tesla Model Y Performance. Un vehicul care are o autonomie de 514 kilometri și un preț de vânzare de 63.990 euro.

via ArenaEV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *