Veligo

Veligo, cea mai mare retea de electric bike sharing

Veligo

Veligo este de fapt un program al autorităților franceze (finanțat în totalitate de stat, prin intermediul mai multor instituții publice) ce are ca scop decongestionarea traficului în principal în Paris, dar și în alte orașe mari și, în același timp, reducerea emisiilor de noxe în aceste aglomerări urbane. În cadrul acestui program, autoritățile au în proiect înființarea celei mai mari rețele de electric bike sharing, care se va întâmpla, așa cum era de așteptat, în Paris.

Sistemul de închiriere va fi unul diferit față de ceea ce propun programele clasice de bike sharing. Se va face pe baza unei taxe lunare, iar bicicleta electrică va fi luată acasă de către utilizator pe perioada respectivei luni de zile. Un tarif aproximativ pentru închirierea unei biciclete electrice pentru o lună de zile este de 40 euro. Extrem de convenabil pentru un angajat din Paris.

Mai mult, pentru cei care fac zilnic o navetă către locul de muncă, jumătate din valoarea acestui abonament va putea fi plătită de către angajator, care își va putea mai apoi deduce această cheltuială. Extrem de eficient și, în același timp, stimulant pentru toate părțile implicate. Îmi vin în cap comparații cu capitala țării noastre, dar mă opresc.

Veligo va număra, în primă fază, 10.000 de biciclete electrice (și un buget de aproximativ 111 milioane euro), însă, în cazul în care proiectul se va dovedi un succes (și nu prea văd de ce nu ar fi așa), numărul acestora se va dubla. La 20.000 de biciclete electrice, Veligo din Paris va fi fără îndoială cea mai mare rețea de electric bike sharing. Data de pornire a acestui proiect este septembrie 2019. Sper ca acest exemplu să fie urmat și de autoritățile din alte metropole europene (și nu numai).

via Reuters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *