SOR NS12 Electric Brasov

32 de autobuze electrice pe strazile din Brasov

SOR NS12 Electric Brasov

Iată o știre despre pe care visez de câțiva ani că o să ajung să o scriu. Autoritățile din Brașov au finalizat detaliile contractuale care privesc achiziția a 32 de autobuze integral electrice pentru transportul public de persoane. Licitația pentru achiziția flotei de autobuze electrice a fost câștigată de o firmă din Cehia și în contractul de achiziție este inclusă și infrastructura necesară încărcării acestor vehicule.

Autobuzele SOR NS12 Electric  vor avea o lungime de 12 metri și nu vor fi articulate. Fiecare va avea o stație de încărcare slow dedicată în depoul companiei de transport, însă pe traseele pe care vor circula aceste autobuze se vor găsi și 9 stații de încărcare rapidă. Autonomia estimată pentru fiecare autobuz este de aproximativ 200 kilometri. O încărcare rapidă necesită între 2 și 10 minute, iar o încărcare lentă durează circa 6 ore. Se pare că punctele de încărcare rapidă vor fi: Gara Brașov, Independenței, Panselelor, Rulmentul, Saturn, Stadionul Municipal, Timiș-Triaj, Triaj și garajul companiei de transport.

SOR NS12 Electric Brasov

Autobuzele electrice au o capacitate de 102 de pasageri, din care 35+1 pe scaune, podea joasă integral, rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilități, suspensie cu funcție de înclinare a vehiculului în stație, baterii de tracțiune cu o capacitate de 263 kWh, aer contiționat, computer de bord pentru managementul rutei și o garanție de 5 ani. Acestea vor circula pe liniile 9, 15, 22, 23b, 29, 32, 34, 36 și 53, potrivit unor anunțuri anterioare ale municipalității.

Prețul de achiziție este de 535.000 euro cu tot cu TVA pentru fiecare autobuz. Valoarea totală a contractului, cu tot cu infrastructură, este de 75.550.720 lei fără TVA, iar finanțarea este asigurată prin Agenția Fondului de Mediu. Autobuzele companiei SOR Libchavy s.r.o pot fi văzute și pe străzile din Bratislava, dar și din alte orașe mari din Cehia și Slovacia. Firma are o experiență de 30 de ani pe această piață și produce în prezent 35 de tipuri de autobuze, atât cu propulsie diesel cât și electrică, pentru mai multe țări.

SOR NS12 Electric Brasov

Autoritățile locale din Brașov au decis și pe ce linii vor circula aceste autobuze electrice. Acestea sunt liniile  9, 15, 22, 23B, 29, 32, 34, 36, 53. Primul lot de autobuze electrice, cu minim două vehicule, va sosi la Brașov în termen de 9 luni, iar restul, în maxim 18 luni.

Primăria intenționează să achiziționeze și câteva autobuze electrice articulate în viitor, dar și să completeze flota cu câteva unități hibride. În plus, conform declarațiilor autorităților, se va reînoi și flota de troleibuze și se vor mai achiziționa încă 20 de autobuze electrice. Ar fi un mare pas în față pentru un oraș care începe să fie tot mai aglomerat și pe care industria a început să îl sufoce inclusiv prin poluarea care a scăzut destul de drastic calitatea aerului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *