Tesla Berlin

Tesla incepe constructia fabricii din Berlin

Tesla Berlin

Tesla Motors a anunțat cu destul de mult timp în urmă că intenționează să construiască în Europa cea de-a patra fabrică Gigafactory (denumire câștigată datorită dimensiunilor impresionante pe care le au fabricile producătorului auto), undeva lângă Berlin. Detaliile au fost destul de sărace, Tesla s-a ferit astfel de multe speculații și piedici. Unele dintre ele oricum nu au putut fi evitate și o să revin imediat asupra acestora.

În scopul pornirii construcției, care se va învecina cu parcul industrial GVZ Berlin-Ost Freienbrink, undeva în afara capitalei Germaniei, Tesla Motors a achiziționat un teren de aproximativ 300 de hectare. Prețul plătit a fost de 40 milioane euro. O parte din acest teren este acoperită cu pădure (cam jumătate din suprafață), și aici încep problemele la care făceam referire mai sus.

Cei de la Tesla Motors s-au confruntat cu mișcări de protest. Au promis astfel că vor planta pe teritoriul Germaniei de trei ori mai mulți copaci decât vor tăia de pe terenul achiziționat. Mai mult, au relocat o specie/familie de lilieci care trăia în respectiva pădure. Însă se pare că toate aceste bariere au fost înlăturate și compania a primit verde din partea autorităților germane. Chiar un oficial al administrației, Ministrul Economiei, Muncii și Energiei din regiunea Brandenburg, a publicat o fotografie a începerii lucrărilor de defrișare.

Termenul stabilit pentru pregătirea terenului (adică pentru tăierea tuturor copacilor de pe acesta) este finalul lunii februarie. Tesla Motors vor să respecte un calendar stabilit înainte de apariția întârzierilor descrise mai sus. Și la ce fel de om a arătat Elon Musk că este, cred că vor reuși.

Nu vreau să se înțeleagă de aici că susțin tăierea copacilor (în orice țară) și că mi se pare un lucru OK. Ba din contră, chiar mi se pare că este o acțiune cu urme adânci în echilibrul ecosistemului. Dar, în contextul în care pe terenul respectiv se construiește o fabrică Tesla, Gigafactory Berlin, mi se pare un schimb echitabil. Cu atât mai mult cu cât au făcut niște promisiuni legate de copacii tăiați.

via Electrek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *