Casa Verde 2019

Detalii despre programul „Casa Verde – Panouri fotovoltaice” 2019

Casa Verde 2019

Persoanele fizice care vor să beneficieze de ajutor pentru instalarea de panouri fotovoltaice, au la dispoziție programul „Casa Verde – Panouri fotovoltaice” 2019. Cererile pentru a aplica la acest program guvernamental se depun începând cu 9 septembrie 2019. Până atunci, pot consulta lista cu firmele acceptate în programul guvernamental.

Conform acestui program de stimulare, statul oferă 20.000 de lei, indiferent de costul instalației, iar diferența o plătește beneficiarul. Ministerul Mediului estimează că de acest program pot beneficia peste 30.000 de proprietari de case. Există însă și voci care afirmă că firmele agreeate pentru efectuarea lucrărilor de montare a panourilor fotovoltaice practică prețuri mult mai mari decât media de pe piață și că totalul costurilor suportate de un beneficiar care aplică prin acest program este echivalent cu cele pe care le-ar presupune montarea instalației cu o firmă cu prețuri normale. Este un risc implicit, care apare la orice astfel de cadru legislativ, care limitează opțiunile beneficiarului final.

Bugetul alocat acestui program este dee 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Asociația Fondului de Mediu. Prin accesarea programului, pot fi instalate sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Pentru a beneficia de finanţare în cadrul programului, persoana fizică trebuie să respecte criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului şi cerinţele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice. De asemenea, solicitanţii trebuie să prezinte documentele necesare pentru înscriere aşa cum se regăsesc în Ghidul de finanţare disponibil pe site-ul AFM, la secţiunea aferentă programului.

Scopul programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în sistemul energetic naţional.

Începând din 26 august, lista cu instalatorii aprobaţi în cadrul programului este publicată pe site-ul AFM. Dosarele de finanţare pentru noul program se vor depune exclusiv electronic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *